[IZBORI 2022] Provera i izmena podataka u biračkom spisku

Jedinstveni birački spisak predstavlja elektronsku evidenciju svih punoletnih državljana Srbije koji imaju biračko pravo. Građane u birački spisak po službenoj dužnosti upisuju gradske ili opštinske uprave, prema mestu prebivališta, a nakon raspisivanja izbora, u birački spisak upisuju se i ona maloletna lica koja će biračko pravo steći najkasnije na dan izbora.

 

Provera i zahtev za izmenu podataka u biračkom spisku

Kako biste mogli da glasate, važno je da Vaši podaci budu ispravno i precizno uneti u Jedinstveni birački spisak. Ovo možete proveriti odlaskom u opštinsku ili gradsku upravu u kojoj živite, gde ćete od službenika dobiti sve potrebne informacije. Neophodno je da sa sobom ponesete važeću ličnu kartu ili drugi identifikacioni dokument koji sadrži Vaš matični broj. Drugi način je provera na sajtu https://upit.birackispisak.gov.rs, gde ćete uneti svoj matični broj i broj lične karte ili pasoša, a zatim odabrati opštinu i biračko mesto na kome inače glasate. Ovakvom proverom, moći ćete utvrditi da li su Vaše ime i prezime ispravno uneti, odnosno da li se nalazite u spisku birača. Napomena: ukoliko ne pronalazite svoje ime i prezime u spisku birača na odabranom biračkom mestu, proverite i druga biračka mesta.

Ukoliko uočite nedostatke (na primer, devojačko prezime, slovnu grešku i slično), neophodno je da opštinskoj ili gradskoj upravi podnesete zahtev za promenu (upis, izmenu, dopunu, ispravku ili brisanje) podataka u Jedistvenom biračkom spisku. Sve informacije o načinu na koji se podnose zahtevi (obrazac, propratna dokumenta), možete pronaći ovde: http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-gradjane-o-nacinu-promene-podataka-u-birackom-spisku/?script=lat

Birački spisak zaključuje se 15 dana pre izbora. Do ovog trenutka, sve promene u biračkom spisku vrše gradske ili opštinske uprave. Nakon ovog perioda, za promene u biračkom spisku nadležno je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i neophodno je da se obratite direktno ovoj instituciji.

Ovo znači da se opštinskoj/gradskoj upravi za promenu ili ispravku podataka u biračkom spisku možete obratiti do 18. marta, a Ministarstvu od 19. marta do 30. marta u ponoć. 

 

Glasanje za lica koja žive u inostranstvu

Svi birači koji žive u inostranstvu mogu, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije (ambasade i konzulati), najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno 20 dana pre dana izbora (12. mart u ponoć), podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati u inostranstvu. Lica koja glasaju u inostranstvu mogu glasati samo na republičkim izborima, odnosno na izborima za narodne poslanike ili na izborima za predsednika Republike. Sve o načinu na koji se vrši prijava za glasanje u inostranstvu, uključujući i formular, možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova: https://www.mfa.gov.rs/mediji/vesti/prijavljivanje-za-glasanje-u-inostranstvu-do-12-marta

 

Glasanje po mestu boravišta

Svi birači koji žele da glasaju, a na dan izbora neće biti u mestu gde imaju prijavljeno prebivalište, mogu opštinskoj ili gradskoj upravi podneti zahtev da se u birački spisak unese podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji. Zahtev se opštinskoj ili gradskoj upravi može podneti do 12. marta u ponoć, nakon čega se zahtevi (najkasnije do 72h pre izbora) podnose Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

 

Broj birača po jedinicama lokalne samouprave i po biračkim mestima

Ukoliko vas zanima broj birača po opštinama i gradovima, ove informacije možete pronaći ovde: https://upit.birackispisak.gov.rs/PregledBrojaBiraca

Informacije o broju birača po biračkim mestima dostupne su ovde: https://upit.birackispisak.gov.rs/Verifikacija 

 

 

Related Posts