Šta nam donosi novi set izbornih zakona?

Vlada Republike Srbije usvojila je 18. januara 2022. godine predloge četiri nova izborna zakona, a Narodna skupština usvojila ih je uz set amandmana 04. februara 2022. godine. Tako će redovni predsednički i beogradski izbori, ali i najavljeni vanredni parlamentarni izbori u aprilu biti sprovedeni u potpuno novom pravnom okviru koji čine Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima, Zakon o izboru predsednika Republike i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti. Nova zakonska rešenja nastala su kao rezultat dogovora postignutog u okviru dva koloseka međustranačkog dijaloga koji su se vodili tokom 2021. godine, ali i kao odgovor na preporuke ODIHR nakon parlamentarnih izbora iz juna 2020. godine.

Analiza pred vama pravi sažeti osvrt na najvažnije promene koje donose novi izborni zakoni koji uređuju izbor narodnih poslanika, odbornika i predsednika Republike, sa ciljem njihovog razjašnjavanja i upoznavanja najšire javnosti sa novim odredbama.

Analiza najvažnijih usvojenih izmena Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izboru predsednika Republike je dostupna za preuzimanje ovde.

Analiza najvažnijih usvojenih izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti je dostupna za preuzimanje ovde.