Dvadeset pet godina posmatranja izbora

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) 7. avgusta 2022. godine s ponosom je obeležio 25 godina postojanja i uspešnog rada u oblasti posmatranja izbora, demokratizacije srpskog društva, borbe za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, istraživanja i zalaganja za siguran i stabilan put Srbije ka Evropskoj uniji. Na tom putu smo imali puno prijatelja, saradnika i partnera bez čijih napora i pomoći ni delić naših aktivnosti ne bi bio moguć. Posebnu zahvalnost dugujemo osnivačima, članovima, kolegama, posmatračima i volonterima koji su, nekada i u vrlo teškim okolnostima, ostali privrženi profesionalnim standardima i borbi za slobodne i fer izbore.

Nažalost, na ovom putu CeSID je prerano ostao bez jednog od osnivača i predsednika Slobodanke-Bobe Nedović, vanredne profesorke Pravnog fakulteta u Beogradu, koja je preminula 24. januara 2004. godine u Beogradu.

Povodom 25 godina postojanja, CeSID najavljuje dodelu stipendije za jednog studenta Fakulteta političkih nauka u Beogradu, u trajanju od 12 meseci čime želimo da podstaknemo društvenu odgovornost u civilnom društvu. Osim stipendije i svečane dodele na jesen 2022. godine, CeSID će godišnjicu obeležiti izdavanjem knjige naših uspeha u proteklih 25 godina, kao i prigodnom zahvalnicom za naše drage saradnike i partnere.

***

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) je osnovan 7. avgusta 1997. godine s ciljem objektivnog, nezavisnog i nepristrasnog posmatranja izbora. Direktan povod su bili lokalni izbori 1996. godine koji su pokazali da je Srbiji preko potrebna efikasna kontrola izbornog procesa. CeSID su osnovali građani, među njima ugledni eksperti za izbore, studenti i članovi Pravnog odbora Studentskog protesta 1996-1997, nastavnici Beogradskog i Novosadskog univerziteta kao i druge istaknute javne ličnosti. Od 1997. godine do danas, CeSID je posmatrao više od 30 izbornih procesa u Srbiji i Crnoj Gori (do 2006. godine), sproveo više od 200 istraživanja i projekata, promovisao debate između političkih suparnika, učestvovao u radnim grupama za izbornu reformu, sprovodio informativne i edukativne kampanje za građane i učestvovao u međustranačkim dijalozima za unapređenje izbornih uslova. CeSID je osnivač i član ENEMO –Evropske mreže organizacija za posmatranje izbora, član GNDEM – Globalne mreže domaćih posmatrača izbora i član Debates International – Globalne mreža organizacija za organizaciju debata između kandidata na izborima.
CeSID ni posle 25 godina ne odustaje od svojih ciljeva.

 

cesid-cover-fb

Related Posts