[IZBORI 2022] Osnovne informacije

U nedelju, 03. aprila 2022. godine, održaće se vanredni parlamentarni izbori u Srbiji, na kojima će građani Srbije birati novi saziv Narodne skupštine. Pored parlamentarnih izbora, raspisani su i lokalni izbori u Aranđelovcu, Bajinoj Bašti, Beogradu, Boru, Doljevcu, Knjaževcu, Kladovu, Kuli, Lučanima, Majdanpeku, Medveđi, Sečnju i Smederevskoj Palanci. Očekuje se da će početkom marta biti raspisani i predsednički izbori, koji će biti održani istog dana.

Ovo znači da će građani istovremeno glasati na dva ili na tri nivoa izbora, u zavisnosti od opštine/grada u kojem žive, odnosno da će na biračkim mestima dobijati dva ili tri glasačka listića i ubacivati ih u dve ili tri različite kutije – za parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore. Izbore na biračkim mestima će sprovoditi jedan birački odbor, koji će implementirati sve procedure i rukovati sa dva ili tri različita izvoda iz biračkog spiska. 

Na izborima mogu učestvovati političke stranke, koalicije političkih stranaka i grupe građana. Izborni učesnici na parlamentarnim i predsedničkim izborima moraju skupiti po 10.000 potpisa birača za listu ili kandidaturu, izuzev stranaka nacionalnih manjina, koje moraju predati 5.000 pravno valjanih potpisa. Birač svojim potpisom može podržati jednu republičku izbornu listu i jednu predsedničku kandidaturu, dok oni građani koji žive u opštinama i gradovima u kojima se održavaju i lokalni izbori, mogu podržati jednu lokalnu izbornu listu. Broj potpisa koji se prikuplja na lokalnom nivou zavisi od broja birača u opštini/gradu i kreće se od 200 do 3.000. Birač koji nema prebivalište u jedinici lokalne samouprave u kojoj se održavaju izbori, ne može potpisom podržati nijednu listu u toj opštini. Svi potpisi moraju biti overeni kod overitelja, u opštinama ili u sudovima, u skladu sa zakonom.

Zabranjeno je vršenje pritiska na birače da potpisom podrže neku listu, kao i prikupljanje potpisa podrške na radnim mestima birača. 

Izborne liste/kandidature predaju se do 12. marta u ponoć i njih proglašava Republička izborna komisija na republičkom nivou, odnosno lokalna izborna komisija, na lokalnom nivou.

Glasanje traje jedan dan (nedelja, 03. april), od 7h do 20h. Pravo glasa imaju punoletni državljani Srbije koji imaju biračko pravo i koji su upisani u birački spisak. Sve informacije o proveri i izmeni podataka o biračkom spisku možete pronaći ovde. Za glasanje nije neophodno sa sobom poneti obaveštenje o glasanju (poziv), već samo ličnu kartu ili pasoš. Ne postoji mogućnost glasanja putem pošte ili onlajn.

 

Related Posts