izBORI se za bolje izbore: slobodan glas

Izbori su slobodni i neposredni, a glasanje se odvija tajno i lično. Niko nema pravo da vas pita za koga ste i da li ste glasali. Niko nema pravo da vas pritiska da glasate ili ne glasate za listu ili kandidata, niti da vas ucenjuje i da vas poziva na odgovornost zbog toga što ste glasali ili niste glasali. Posebno se zabranjuje da se potpisi podrške prikupljaju od birača na njihovom radnom mestu ili da se birač na bilo koji način izloži pritisku da potpisom podrži izbornu listu.

Povreda vašeg prava da glasate, nuđenje mita ili poklona, zloupotreba prava glasanja ali i nezakonito brisanje vaših podataka iz biračkog spiska, predstavljaju krivična dela za koja su propisane novčane i zatvorske kazne.

Ako primetite da vam je biračkom mestu narušena sloboda glasa, potrebno je da:

  • Sa ovog linka preuzmete formular za podnošenje zahteva za poništavanje glasanja na biračkom mestu;
  • Odštampate obrazac, popunite ga i potpišete;
  • Predate obrazac lokalnoj izbornoj komisiji koja je nadležna za biračko mesto na kome ste glasali, u roku od 72h od momenta zatvaranja biračkih mesta.

Vodite računa: ovaj zahtev možete podneti samo ukoliko je vama lično ugrožena sloboda glasa i samo ukoliko se to desilo na biračkom mestu gde glasate. Takođe, ukoliko ste izloženi bilo kojoj od radnji koja narušava slobodu vašeg glasanja, možete da se obratite i najbližoj policijskoj stanici ili tužilaštvu i da podnesete prijavu. Prijava se podnosi odmah nakon događaja, uz detaljan opis događaja i pružanje dokaza, ukoliko je to moguće.

artboard-3post
#izBORIseZaBoljeIzbore

Možete pogledati i kratki vodič za građane, koji objašnjava ključna pravila i procedure u vezi sa izborima i izbornim danom.

Related Posts