izBORI se za bolje izbore: tajnost glasa

Niko ne može znati za koga ste glasali, niti ima pravo da vas o tome pita ili da od vas traži da glasate javno. Glasanje se odvija iza paravana, tako da niko ne može da vidi za koga glasate. Niste dužni da bilo kome govorite o svom izboru, niti da fotografišete listić kao dokaz glasanja.

Ako primetite da vam je biračkom mestu narušena sloboda glasa, potrebno je da:

  • Sa ovog linka preuzmete formular za podnošenje zahteva za poništavanje glasanja na biračkom mestu;
  • Odštampate obrazac, popunite ga i potpišete;
  • Predate obrazac lokalnoj izbornoj komisiji koja je nadležna za biračko mesto na kome ste glasali, u roku od 72h od momenta zatvaranja biračkih mesta.

Vodite računa: ovaj zahtev možete podneti samo ukoliko je vama lično ugrožena sloboda glasa i samo ukoliko se to desilo na biračkom mestu gde glasate. Takođe, ukoliko ste izloženi bilo kojoj od radnji koja narušava slobodu vašeg glasanja, možete da se obratite i najbližoj policijskoj stanici ili tužilaštvu i da podnesete prijavu. Prijava se podnosi odmah nakon događaja, uz detaljan opis događaja i pružanje dokaza, ukoliko je to moguće.

 

artboard-4post

#izBORIseZaBoljeIzbore

Možete pogledati i kratki vodič za građane, koji objašnjava ključna pravila i procedure u vezi sa izborima i izbornim danom.

 

Related Posts