[IZBORI2023] Kako da proverite da li je u izvodu iz biračkog spiska evidentirano da ste glasali na izborima

Birač ima pravo da zatraži od lokalne izborne komisije informaciju o tome da li je u izvodu iz biračkog spiska evidentirano da je glasao na izborima. Nakon izbora, lokalnoj izbornoj komisiji možete podneti i zahtev da vam dostave  traženu informaciju. Osim što možete proveriti da li ste glasali, možete tražiti i uvid u izvod iz biračkog spiska. Ovaj zahtev takođe podnosite lokalnoj izbornoj komisiji, nakon glasanja.  Oba zahteva podnosite lokalnoj izbornoj komisiji prema sedištu biračkog mesta na kome ste upisani u izvod iz biračkog spiska, odnosno na kome ste glasali.

Ovde možete preuzeti obrazac za zahtev za proveru glasanja, a ovde obrazac za zahtev za vršenje uvida u izvod iz biračkog spiska.

Adresar svih lokalnih izbornih komisija možete pronaći ovde.

Zahtev se podnosi u pismenoj formi, predajom na pisarnici lokalne izborne komisije ili putem pošte.  U roku od 30 dana od dana prijema urednog zahteva, lokalna izborna komisija pismenim putem obaveštava podnosioca zahteva o tome da li je u izvodu iz biračkog spiska evidentirano da je glasao na izborima odnosno kada će moći da izvrši traženi uvid u izvod iz biračkog spiska. Ovaj rok se može produžiti za još 60 dana ako je to neophodno, usled velikog broja podnetih zahteva. O produženju roka i razlozima za to produženje lokalna izborna komisija  obaveštava podnosioca zahteva u roku od 30 dana od dana podnošenja zahteva.

 

Republička izborna komisija nadležna je za davanje informacije o tome da li je evidentirano u izvodu iz biračkog spiska da je birač glasao na biračkom mestu u inostranstvu. Zahtev za dobijanje informacije da li je u biračkom spisku evidentirano da je glasao ili zahtev za uvid u izvod iz biračkog spiska birači koji su glasali u inostranstvu podnose direktno Republičkoj izbornoj komisiji i ovo je moguće uraditi onlajn putem RIK-ovog sajta.

Odluka Gradske izborne komisije kao i obrasci za podnošenje zahteva vezanih za izbore u Beogradu mogu se preuzeti na sajtu Gradske izborne komisije.

Related Posts