Zadovoljstvo građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava: Izveštaj sa istraživanja javnog mnjenja

Istraživanje javnog mnjenja o zadovoljstvu građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava sprovedeno je u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi UNOPS u partnerstvu sa SKGO.

Istraživanje je realizovano metodom „lice u lice“, u periodu od 15. marta do 20. aprila 2019. godine, na teritoriji 50 opština i gradova u Srbiji, odnosno na ukupnom uzorku od 11.387 građana u ovih 50 jedinica lokalne samouprave. Uz anketiranje, istraživanje je obuhvatilo i dubinske intervjue, kojima se na detaljan, kvalitativan način došlo do informacija o komunikaciji i saradnji sa opštinom/gradom, radu opštinskih/gradskih službi, korupciji, lokalnom razvoju i učešću građana u radu lokalne samouprave. U dubinskim intervjuima učestvovalo je 260 predstavnika biznisa, medija i civilnog društva.

Jedinice lokalne samouprave koje su bile deo istraživanja su: Arilje, Babušnica, Bajina Bašta, Bela Palanka, Bogatić, Bojnik, Boljevac, Bor, Bosilegrad, Bujanovac, Doljevac, Gornji Milanovac, Jagodina, Knić, Knjaževac, Kragujevac, Kraljevo, Lapovo, Lebane, Leskovac, Loznica, Mali Zvornik, Malo Crniće, Mionica, Niš, Nova Varoš, Novi Pazar, Petrovac na Mlavi, Pirot, Priboj, Rača, Raška, Ražanj, Sjenica, Smederevo, Sokobanja, Svilajnac, Šabac, Topola, Trgovište, Trstenik, Ub, Užice, Velika Plana, Veliko Gradište, Vladičin Han, Vlasotince, Vranje, Vrnjačka Banja i Zaječar.

Izveštaj je dostupan za preuzimanje na ovom linku.