Poziv za učešće na seminaru – „Nasilni ekstremizam i mladi: od dezinformacije do radikalizacije“

P O Z I V

za učešće na seminaru pod nazivom

„Nasilni ekstremizam i mladi: od dezinformacije do radikalizacije“

koji će se održati na Zlatiboru od 17. do 19. aprila 2024. godine.

SMART Balkans_logo-COLSmart-Balkans-Civil-Sciety-for-Shared-Society-in-the-Western-Balkans

Centar za slobodne izbore i demokratiju(CeSID) sprovodi projekat “Nasilni ekstremizam i mladi: od dezinformacije do radikalizacije” koji se implementira uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan.

Nakon sprovođenja istraživanja sa mladima u Srbiji, kao i sastanaka sa donosiocima odluka i predstavnicima nevladinog sektora, Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) od 17. do 19. aprila 2024. godine na Zlatiboru organizuje seminar sa mladima. Nakon pregleda prijava biće odabrano 20 učenika i studenata. Seminar ima za cilj osposobljavanje mladih za razumevanje i delovanje u opsegu tema kao što su bezbednost mladih, radikalizacija, (nasilni) ekstremizam, uticaj dezinformacija na ove pojave, ali i o metodama njihove prevencije. Razgovaraćemo i o percepciji mladih o Evropskoj uniji kao širem mirovnom i političkom projektu.

Program će obuhvatiti:

  • Predavanja i radionice posvećene razumevanju i prevenciji radikalizacije, ekstremizma, i borbe protiv dezinformacija.
  • Uvod u inicijative koje će mladi moći da predlože i razvijaju uz podršku projektnog tima.

Nakon završetka seminara, polaznici će imati mogućnost da nastave da sarađuju na projektu kroz inicijative u svojim zajednicama – projekat bi kroz male honorare podržao aktivnost poput pisanja rada o relevantnim temama, umetničke izložbe, tribine, udružene aktivnosti sa lokalnim organizacijama civilnog društva i slično, a koje su relevantne teme za projekat. Zainteresovani polaznici bi u tom procesu imali mentorsku podršku projektnog tima.
Ovaj seminar pruža odličnu priliku za mlade lidere da unaprede svoje veštine, prošire svoja znanja i povežu se s drugim mladima koji dele slične interese u oblasti suzbijanja radikalizacije i ekstremizma.
Ukoliko imate od 18 do 25 godina i učenici ste treće ili četvrte godine srednje škole ili osnovnih i master studije možete se prijaviti za učešće na seminaru putem sledećeg LINKA.

 

Tekst poziva možete preuzeti OVDE.

 

Rok za prijavljivanje je 10. april 2024. godine.