Donald Tramp proglašen za novog predsednika SAD-a

Donald Tramp je, osvajanjem više od 270 elektorskih glasova, potvrdio svoju pobedu na američkim izborima koji su održani 8. novembra. Po tadašnjoj projekciji izbora (početak novembra), Tramp je osvojio 308 elektorskih glasova što je jedna od ubedljivijih pobeda, iako je razlika u tzv. popularnim glasovima višestruko u korist Klintonove.

Donald Tramp je, osvajanjem više od 270 elektorskih glasova, potvrdio svoju pobedu na američkim izborima koji su održani 8. novembra. Po tadašnjoj projekciji izbora (početak novembra), Tramp je osvojio 308 elektorskih glasova što je jedna od ubedljivijih pobeda, iako je razlika u tzv. popularnim glasovima višestruko u korist Klintonove. Na taj način se završio ovaj uzbudljivi ciklus, u kome su pristalice Hilari Klinton do kraja zadržale nadu da će elektori glasati na drugačiji način u odnosu na osvojene glasove po državama (oni na to i nisu obavezni po federalnim zakonima) zbog činjenice da je razlika u popularnim glasovima veća od 2.5 miliona u korist demokratske kandidatkinje.

Time je spuštena zavesa na jedne od najuzbudljivih izbora u američkoj istoriji. Tranzicija vlasti je u toku, Tramp je faktički formirao svoj kabinet, pa je ostalo samo da sačekamo oficijelnu inauguraciju 20. januara 2017. godine.

Ujedno, ovim se završava izborni proces koji je u Americi faktički počeo u proleće 2015. godine, kada su kandidati počeli da najavljuju svoje kandidature. Nakon toga su usledile unutarstranačke debate (leto 2015) i izbori u vrhu stranke / unutarstranački izbori na državnom nivou (prva polovina 2016). Od jula do septembra izborne godine, stranke su organizovale konvencije i na njima izabrale svoje kandidate. Do glasanja početkom novembra, trajala je kampanja dva kandidata uz tri predsedničke debate. Izbori za predsednika Amerike se održavaju svake četiri godine na Dan izbora, koji se održava prvog utorka posle prvog ponedeljka u novembru.