#VremeplovVišestranačja

ZAŠTO #VremeplovVišestranačja?

Krajem 2020. godine slavimo 30 godina višestranačja u Srbiji. Mnogi će reći da se tu nema puno toga slaviti, da je moglo bolje, da smo mogli biti demokratičniji, da smo i dalje društvo monologa, a ne dijaloga. I složićemo se tim. Ali, da li bi bilo bolje da živimo u jednostranačkom jednoumlju, da se na izborima ne menja vlast, da kao građani nemamo alternativu ili, još gore, da nemamo mogućnost izbora?

Mi smo izabrali drugačije. Borbu za slobodne i poštene izbore kao jedini način življenja u modernoj političkoj zajednici.

Svašta se dešavalo za proteklih 30 godina. Bilo je izbora bez demokratije i slobodnog izražavanja. Političkih kriza, neretko i političkih zemljotresa. Bilo je i onih najgorih stvari, ubistava novinara, političkih protivnika. Bilo je i pluralizma, političke kompeticije, izborne neizvesnosti.

Puno se toga nakupilo za ovih 30 godina. Kao društvo smo imali izbora koliko stare demokratije nemaju ni za 50 godina. Pomešaju se podaci, godine, ljudi. Zato smo odlučili da pokrenemo #VremeplovVišestranačja.

 

Da otrgnemo od zaborava sve te promene, datume, aktere.

Da ne zaboravimo važne stvari.

Da ukažemo na propuste. Da se nasmejemo kroz silne anegdote i zanimljivosti.

Da ostavimo vredne podatke za studente, novinare, političare, donosioce odluka.

 

Deo ove istorije, i to neizostavni, je i naša organizacija – CeSID. I to pune 23 godine. Živeli smo sa i uz političke promene. Rasli. Padali. Dizali. Nikad nije bilo lako, ali je uvek bilo lepo.

Ispred nas je sedam meseci u kojima ćemo otvoriti naše arhive, posložiti i presložiti sve naučeno i zaboravljeno o 30 godina višestranačja. Skupljaćemo podatke, istraživati, deliti, pisati, analizirati. Biće to lep podsetnik i na sve divne ljude koji su bili ili su i danas deo naše organizacije.

 

U Beogradu, april 2020

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID)

vremeplov-visestranacja-najava