Izbori 2022: Ipsos Srbija i CeSID objavljuju procene izlaznosti i izbornih rezultata

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i IPSOS Srbija organizuju paralelno brojanje glasova i prvi objavljuju procene izlaznosti i izbornih rezultata parlametarnih, predsedničkih i beogradskih izbora u izbornoj noći 2022. Polazeći od interesa građana da budu pravovremeno i tačno informisani u izbornom danu, Ipsos Srbija i CeSID su kao odgovorni partneri nastavili saradnju s ciljem pružanja preciznih i kredibilnih podataka o izlaznosti i izbornim rezultatima. CeSID će tokom dana redovno izveštavati i o izbornim nepravilnostima.

Za ovu priliku će biti pripremljen stratifikovan uzorak od 864 biračka mesta sa kojih će se tokom dana prikupljati podaci o izlaznosti odnosno tokom večeri o izbornim rezultatima. Tokom izbornog dana, CeSID i Ipsos Srbija će pet puta objavljivati procene izlaznosti (preseci u 09:00, 11:00, 14:00, 17:00 i 19:00), dok se prvi rezultati za parlamentarne izbore očekuju oko 21.30 posle čega će se uživo ažurirati do momenta do kada Ipsos Srbija i CeSID ne objave preliminarnu procenu izbornih rezultata i pripadajućih mandata. Nakon toga će se objavljivati procene sa predsedničkih izbora i, na kraju, sa beogradskih izbora.

Medijski partneri u objavljivanju procena izlaznosti i izbornih rezultata su Radio televizija Srbije (RTS) kao javni medijski servis, Al Jazeera Balkan, Adria Media Group i Ringier. Izlaznosti i procenu izbornih rezultata možete pronaći i na zvaničnim prezentacijama Ipsos Srbija i CeSID-a, kao i na društvenim mrežama.

Na ovaj način, CeSID i Ipsos Srbija nastavljaju saradnju koja je uspešno trajala devet godina, od 1997. do 2006. godine, na svim izborima u Srbiji i Crnoj Gori, a zatim obnovljena na izborima 2020. godine. Ta saradnja je započeta uspostavljanjem i implementiranjem paralelnog brojanja glasanja kao metode (po prvi put primenjena u Srbiji na decembarskim izborima 2000. godine) koja je dovela do toga da apsolutna greška u proceni izbornih rezultata ne bude veća od 0.4 odsto.
Ovim putem najveće organizacije za istraživanja i metodologiju paralelnog brojanja glasova kao i posmatranje izbora promovišu dobru poslovnu praksu koja ima za cilj da, uvezivanjem znanja i profesionalnog iskustva, omogući brzo, nezavisno i kredibilno informisanje u izbornoj noći.
CeSID će kao i ranijih godina pratiti čitav izborni proces i o tome putem sajta, društvenih mreža, saopštenja i izjava medijima obaveštavati javnost tokom izbornog dana, kao i u preliminarnom i finalnom izveštaju posmatračke misije posle izbora.

 

Saopštenje je dostupno i ovde