Izbori kakve (još) ne poznajemo: Analiza izbornog procesa u Srbiji od 04. marta 2020

Dokument „Izbori kakve (još) ne poznajemo“ analizira dosadašnji tok parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora, raspisanih početkom marta ove godine i to kroz njegove tri faze:

  • Prvih 12 dana kampanje – od momenta raspisivanja izbora do momenta donošenja odluke o uvođenju vanrednog stanja i prekida svih izbornih radnji;
  • „Kampanja van kampanje“ – tokom trajanja vanrednog stanja i 
  • Kampanja u hibridnom režimu – od momenta završetka vanrednog stanja.

Analizirali smo društveno, političko i medijsko okruženje u svim fazama izbornog procesa, a pratili smo i rad institucija direktno ili indirektno uključenih u izborni proces, rad medija i tematski okvir kampanje. Analiza je dostupna za preuzimanje klikom na ovaj link.

Koristimo i ovu priliku da pozovemo sve nadležne institucije da budu proaktivne u kampanji i ne dozvole kršenje zakona, kao i medije da otvore prostor za različita mišljenja – posebno sada kada izborni učesnici neće moći da imaju direktnu komunikaciju s biračima.

 

Analiza je nastala kao jedan od rezultata projekata „Dijalog o izborima: Poboljšanjem izbornih uslova do kvalitetnijeg izbornog procesa u Srbiji“, koji CeSID realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.

*Stavovi izneti u ovom izveštaju ne predstavljaju nužno i stavove Fondacije za otvoreno društvo.