Održane tribine sa građanima u 9 gradova širom Srbije: Transparentno do posla

U skladu sa projektnim aktivnostima i vremenskim rasporedom u okviru projekta „Transparentno do posla“, nakon održanog sastanka sa predstavnicima organizacija civilnog društva, usledilo je održavanje tribina sa građanima u 9 gradova širom Srbije. U svakom od gradova pre same tribine postavljen je i štand u prometnom delu grada, gde je građanima deljen promotivni materijal, svim zainteresovanim građanima detaljnije je objašnjen cilj projekta i pozivani su da dođu na tribinu.

Cilj održanih tribina bio je da se sa građanima razgovara o transparentnosti procedura prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, o problemima sa kojima su se suočavali prilikom traženja posla, kao i da se promoviše online platforma www.transparentno.rs. Na ovoj platformi (prilagođenoj i smart telefonima) građani mogu da prijave sve probleme koje su imali prilikom traženja posla u javnom sektoru i ostave sve svoje sumnje u (ne)transparentnost procedura prilikom zapošljavanja u javnom sektoru.

Tribine sa građanima održane su tokom aprila i maja u devet gradova širom Srbije: Sombor, Jagodina, Čačak, Kragujevac, Zaječar, Novi Sad, Niš, Valjevo i Vranje. Dosadašnje iskustvo razgovora sa građanima pokazuje da se sledeći problemi pokazuju kao najučestaliji: unapred pripremljeni konkursi, stranačko zapošljavanje, „nasleđivanje“ pozicija i radnih mesta u državnim firmama – nepotizam, nejasni kriterijumi izbora kandidata.

Poslednja tribina zakazana je za 28. maj u Beogradu na adresi Kneza Miloša 69, I sprat, GO Savski venac sa početkom u 17h.

U sklopu programa Podrške civilnom društvu u Republici Srbiji, koji sprovodi Evropska Unija, u novembru 2014. godine započeta je realizacija projekta “Transparentno do posla” (Towards Transparency in Staff Recruitment). Koordinator projekta je Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), a partneri su PALGO centar (Beograd) i Balkanska istraživačka mreža (BIRN, Beograd).