Za NVO iz Srbije 2,7 miliona dolara od USAID

BEOGRAD. Američki ambasador Majkl Kirbi i direktorka misije USAID u Srbiji Aza El Abd uručili su danas na prijemu u rezidenciji ambasadora priznanje predstavnicima devet organizacija civilnog i privatnog sektora kojima su dodeljena direktna bespovratna sredstva Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u vrednosti od oko 2,7 miliona dolara.

Devet novih partnerskih organizacija sa kojima je ozvaničena saradnja su konzorcijum Srpske asocijacije menadžera i DNA Communications , Ženski edukacioni centar, Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za slobodne izbore i demokratiju, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart Kolektiv i Trag fondacija.

Prema informacijama USAID , ukupna vrednost novih aktivnosti koje će se realizovati u okviru ovih partnerstava je oko 3,7 miliona dolara, od čega je USAID obezbedio 2,7 miliona dolara, dok su partnerske organizacije obezbedile skoro 987.000 dolara za postizanje zajedničkih projektnih ciljeva.

Među projektima koji se finansiraju pomenutim sredstvima su dvogodišnji projekat Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) „Jačanje odgovornosti izabranih predstavnika građana u Srbiji“, koji ima za cilj da građane sirom Srbije dovede u direktan kontakt sa njihovim izbranim predstavnicima na lokalnom i nacionalnom nivou i stvori priliku da diskutuju o pitanjima od javnog značaja.