izBORI se za bolje izbore: provera i promena podataka u JBS

Jedinstveni birački spisak predstavlja elektronsku evidenciju svih punoletnih državljana Srbije koji imaju biračko pravo. Građane u birački spisak po službenoj dužnosti upisuju gradske ili opštinske uprave, prema mestu prebivališta, a nakon raspisivanja izbora, u birački spisak upisuju se i ona maloletna lica koja će biračko pravo steći najkasnije na dan izbora.
Kako biste mogli da glasate, važno je da Vaši podaci budu ispravno i precizno uneti u Jedinstveni birački spisak. Ovo možete proveriti odlaskom u opštinsku ili gradsku upravu u kojoj živite, gde ćete od službenika dobiti sve potrebne informacije. Drugi način je provera na sajtu https://upit.birackispisak.gov.rs,  gde ćete uneti svoj matični broj i broj lične karte ili pasoša, a zatim odabrati opštinu i biračko mesto na kome inače glasate. Ovakvom proverom, moći ćete utvrditi da li su Vaše ime i prezime ispravno uneti, odnosno da li se nalazite u spisku birača. Napomena: ukoliko ne pronalazite svoje ime i prezime u spisku birača na odabranom biračkom mestu, proverite i druga biračka mesta.

Ukoliko uočite nedostatke (na primer, devojačko prezime, slovnu grešku i slično), neophodno je da Ministarstvu državne uprave podnesete zahtev za promenu (upis, izmenu, dopunu, ispravku ili brisanje) podataka u Jedinstvenom biračkom spisku, najkasnije 72h pre izbora. Istoj ustanovi možete podneti i zahtev da glasate po mestu boravišta.
Sve informacije o ovoj proceduri dostupne su na ovom linku.

Takođe, ukoliko vas zanima broj birača po opštinama i gradovima, ove informacije možete pronaći ovde: https://upit.birackispisak.gov.rs/PregledBrojaBiraca, dok su informacije o broju birača po biračkim mestima dostupne ovde: https://upit.birackispisak.gov.rs/Verifikacija 

Nakon izbora, lokalnoj izbornoj komisiji možete podneti i zahtev da vam dostave informaciju da li je u izvodu iz biračkog spiska evidentirano da ste glasali na izborima. Osim što možete proveriti da li ste glasali, možete tražiti i uvid u izvod iz biračkog spiska. Ovaj zahtev takođe podnosite lokalnoj izbornoj komisiji, nakon glasanja.

Ovde možete preuzeti obrazac za zahtev za proveru glasanja, a ovde obrazac za zahtev za vršenje uvida u izvod iz biračkog spiska.

 

artboard-2post
#izBORIseZaBoljeIzbore


Možete pogledati i kratki vodič za građane, koji objašnjava ključna pravila i procedure u vezi sa izborima i izbornim danom.