Hello Armenia – Putopis iz Jermenije

Hello Armenia

Autorka: Ana Jovanović, CeSID-ov istraživač i učesnik posmatračkih misija

Zemlja krševitih planina i ugašenih vulkana, Nojevog Ararata i drevnih kraljeva, Jermenija je jedna od onih  koje su nepravedno izuzete sa mape većine svetskih putnika. Istorija duga hiljadama godina, prepuna fantastičnih priča, bogata kultura, prelepa priroda, ukusna hrana i gostoprimljivi ljudi su među stvarima koje ova bivša SSSR republika ima da ponudi.

Podno Nojevog Ararata, ušuškan među planinama leži Jerevan, glavni i jedini milionski grad u Jermeniji. Po svakom merilu metropolitski, ovaj 2800 godina star dragulj se dosta razlikuje od onoga što biste očekivali od jednog bivšeg sovjetskog grada. Široki bulevari, prostrani trgovi, mnoštvo kulturnih i religijskih objekata, restorana, kafića i barova pružaju više nego dovoljno sadržaja za produženi besani vikend. Pogled sa Kaskada će vam pružiti grad kao na dlanu, a veliki broj vidikovaca kako u gradu tako i u celom zapadnom delu Jermenije gleda na veličanstveni Ararat, koji daleko na horizontu naizgled dodiruje nebo.

28 godina stariji od Rima, ovaj grad, kao uostalom i cela Jermenija, ima puno priča da podeli sa putnicima namernicima. Na primer, nadomak grada, u Edžmiadžinu ste mogli da vidite Sveto Longinovo Koplje, dok nije pokušana krađa, pa je od tada zatvoreno za javnost. U predvorju ostataka antičke katedrale Zvartnots možete zamisliti i osetiti tragove borbi koje je hrišćanstvo ovde borilo poslednjih 16 vekova, a posetite li muzej genocida nad Jermenima razumećete zašto monumentalni spomenik Majka Jermenija prkosno gleda ka Turskoj.

U provinciji Armavir nalazi se nuklearna elektrana koja igra veliku ulogu u snabdevanju Jermenije električnom energijom, čak 40 posto od ukupne energije dolazi od nje. Otvorena je 1976. i predstavlja jednu od najrizičnijih elektrana na svetu jer leži na jednom od najtrusnijih područja. Posle velikog zemljotresa 1988. godine, zatvorena je na 6 godina i taj period predstavlja jedan od najtežih za Jermene. Borili su se sa ozbiljnim nedostacima električne energije, dešavalo se da je nemaju po nedelju dana, čak i u zimskim mesecima. 1995. godine, Vlada tada već nezavisne Jermenije je uprkos rizicima odlučila da ponovo pokrene dva mlađa reaktora, što je situaciju sa strujom dovelo u normalu. Fotografisanje elektrane je zabranjeno, što nam je uživo i saopšteno uz propratno legitimisanje.

Ovo je zemlja je bogata ukusima i tradicijom. Vino se ovde pravi hiljadama godina, i ima ga u najrazličitijim bojama i aromama. Vino od nara je nešto što definitno treba probati, kao i sveže ceđen sok koji možete naći na svakom koraku.

Po konjaku „Ararat“, jednom od najkvalitetnijih brendija na svetu, je ova zemlja poznata među ljubiteljima žestokih pića. Priča kaže da se svojevremeno Čerčil toliko oduševio ovim konjakom, da je Staljin naredio ambasadoru u Engleskoj da mu se svakog meseca dostavi ceo sanduk sa 12 boca. Na brdu pored Jerevana se nalazi muzej podignut ovom nacionalnom brendu.

Veliki broj jela i kombinacija namirnica i začina ćete imati priliku da probate samo ovde, pa ako vas put nanese u Jerevan, izdvojite malo vremena za isprobavanje. Svaka trpeza je puna voća, i suvog i svežeg, i puno koštunjavog voća poput pistaća, lešnika i badema. Imaćete priliku da isprobate najrazličitije sušeno voće i povrće, poput lubenice, paradajza, breskve… Neka nacionalna jela su našla svoj put do ostatka sveta, poput Dolme koja je nalik našoj sarmi od vinove loze, samo sa mnogo više začina karakterističnih za ovo podneblje.

Krševito područje, zaostavština ugašenih vulkana, prelepa jezera, gusta vegetacija i generalno ne previše razvijena unutrašnjost zemlje pruža puno lepih krajolika i scena za ljubitelje prirode koji su voljni da okušaju sreću na Jermenskim putevima. Infrastruktura u unutrašnjosti nije najsjajnija tačka Jermenije, putevi su oronuli i to je, uz loše odnose sa Turskom i Azerbejdžanom glavna prepreka razvoju turzma.

 

Izborni dan i izborni proces

Ovogodišnje parlamentarne izbore u Jermeniji odlikovao je složen i tehnološki zanimljivo rešen izborni proces. Većina izbornih mesta je pokrivena video nadzorom iz bezbednosnih razloga, i opremljeno aparatima za očitavanje dokumenata i skeniranje otisaka prstiju. Na taj način se osigurava verodostojnost davanja glasa.

Sam čin glasanja izgleda otprilike ovako: Na ulazu u izborno mesto glasač predaje identifikacioni dokument, koji se provlači kroz mašinu (slika 1) na čijem ekranu se izlistavaju vaši podaci. Nakon toga se očitava otisak prsta (slika 2) i ako se obe provere poklapaju mašina izbacuje slip, sa kojim glasač ide kod člana biračkog odbora koji vodi evidenciju. Predaje mu slip, on ga nalazi u biračkom spisku, potpisuje se, član biračkog odbora pečatira potpis i slip, i sa slipom glasač ide po papire za glasanje. Dobija 11 papira i kovertu, na svakom papiru je jedna partija a na poleđini su članovi te partije koji se biraju. Izabere list  partije za koju glasa, zaokruži jednog člana i papir ubaci u kovertu, pa u izbornu kutiju. Ostalih 10 papira se bacaju.

Predizborna kampanja je protekla u fer uslovima, a izborni proces je generalno protekao bez većih incidenata i nepravilnosti. ENEMO je zaključio da su izbori uspešno održani.

Preliminarni rezultati su sledeći:

  • The Republican Party of Armenia (RPA) received 4.7% or 59068 votes
  • Citizen’s Decision Social-Democratic party received 0.68% or 8533 votes
  • The ARF received 3.89% or 48822 votes
  • My Step Alliance received 70.44% or 884849 votes
  • Bright Armenia party got 6.37% or 80049 votes
  • Christian-Democratic Rebirth party received 0.51% or 6460 votes
  • National Progress party received 0.33% or 4122 votes
  • We alliance – 2% or 25174 votes
  • Rule of Law party – 0.99% or 12390 votes
  • Sasna Tsrer Pan-Armenian party – 1.82% or 22868 votes
  • Prosperous Armenia party – 8.27% or 103837 votes

Nakon pet, za ovo područje neočekivano toplih dana, napuštam ovu divnu zemlju, u nadi da će budućnost doneti priliku da ovaj putopis bude dopunjen.