RTS i CeSID organizuju seriju TV debata predstavnika lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima

Radio-televizija Srbije i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), organizovaće seriju TV debata predstavnika lista koje učestvuju na parlamentarnim izborima, pod nazivom „Reč na reč“.

Debate će biti održane 19. i 26. aprila i 3. maja, a u njima će učestvovati predstavnici sedam izbornih lista koje već imaju poslanike u Skupštini Srbije (Izbor za bolji život – Boris Tadić, Srpska radikalna stranka – Dr Vojislav Šešelj, Ujedinjeni regioni Srbije – Mlađan Dinkić, Preokret – Čedomir Jovanović, Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić, Demokratska stranka Srbije – Vojislav Koštunica, SPS-PUPS-JS – Ivica Dačić).

Voditelj debata Zoran Stanojević rekao je na konferenciji za novinare u RTS-u da su ovakve debate u svetu veoma popularne, a u Srbiji predstavljaju novost, pre svega zbog pravila.

„Svaka debata će imati tri teme, o kojima se najpre izjašnjavaju građani. Svaki predstavnik liste imaće minut da govori o zadatoj temi. Kada se svi izređaju, imaće minut da komentariše ono što su govorili drugi, a potom i još minut da pojasni svoje stavove ukoliko je to potrebno. Na kraju emisije svi će imati dodatni minut za završnu reč“, objasnio je Stanojević.

Programski direktor CeSID-a Marko Blagojević rekao je da je cilj ovog projekta da predstavi drugačiju sliku o političarima, partijama i o onome što oni nude jer, kako je rekao, susreti političara izgledaju kao bojno polje, koje postaje sve krvavije što su izbori bliže.

„Ideja nam je da napravimo bojno polje, ali ne ljudi, već bojno polje kandidata i argumenata. Argument je ključna reč, to je ono što od političara želimo da čujemo. I to ne uz velika i kompleksna obrazlaganja, jer želimo da izvučemo čist koncentrat onoga što su njihovi programi i ideje“, rekao je Blagojević.

U prvoj TV debati teme će biti partije i država, borba protiv korupcije i zdravstvo, u drugoj ekonomija, smanjenje nezaposlenosti i javni dug Srbija, a u trećoj Kosovo, evrointegracije i popravljanje životnog standarda.

RTS i CeSID ovu seriju TV debata organizuju uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta i Misije OEBS-a u Srbiji, dok su u pripremi emisije savetima pomogli i producenti američkih predsedničkih debata, koje u toj zemlji od 1987. godine predstavljaju obavezan deo izbornog procesa.