SAOPŠTENJE ZA JAVNOST Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID)  

CeSID-ova posmatračka misija i procene izbornih rezultata: način rada i metodologija

Beograd, 29. mart – Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pratiće odziv i rezultate izbora na reprezentativnom uzorku u Srbiji sa svojim posmatračima na biračkim mestima, sam postupak glasanja i eventualne prekršaje i uživo putem – TV B92, TV Prva i TV Al Džazira i odloženo nekoliko minuta u Medija centru davati svoje procene izlaznosti, rezultata i ocenu regularnosti izbornog procesa.

 

Tokom izbornog dana, CeSID će saopštavati uživo odziv i nepravilnosti četiri puta – na TV B92, TV Prva i TV Al Džazira i u Medija centru na konferencijama za novinare u 10:00, 15:00, 18:00 i 20:00. U slučaju većih nepravilnosti, CeSID će organizovati vanredne konferencije o čemu će javnosti biti blagovremeno obaveštena.

 

Od 20:00 počinje izborna noć u kojoj će gledaoci TV B92, TV Prva i TV Al Džazira uživo pratiti izborne rezultate, dok će u sali na prvom spratu Medija centra, uz praćenje rezultata, biti organizovana panel diskusija na kojoj će predstavnici CeSID-a, novinari i predstavnici stručne/akademske zajednice komentarisati pristigle izborne rezultate, kampanju i političke posledice predsedničkih izbora.

 

Rezultati će biti saopštavani uživo, onako kako budu pristizali u realnom vremenu. Sve do finalne projekcije rezultata, koju će CeSID jasno naznačiti i tim povodom organizovati posebnu konferenciju, ti rezultati ne predstavljaju procenu izbornih rezultata već rezultate na osnovu pristiglog procenta biračkih mesta iz CeSID-ovog uzorka.

 

Ovakvim načinom izveštavanja, CeSID želi da promoviše potpunu transparentnost u objavljivanju podataka. Ujedno, želimo da na dvadesetu godišnjicu postojanja naše organizacije, uživo objavljujemo podatke u skladu sa standardima najrazvijenih demokratija danas. Svim kandidatima i (ili) predstavnicima izbornih štabova omogućićemo uvid u CeSID-ovu bazu podataka, ukoliko budu zainteresovani.

 

Na ovaj način želimo da informišemo domaću i svetsku javnost oko načina rada i metodologije, kako bismo publici ponudili jasne i transparentne informacije.

 

 

 

 

 

S poštovanjem,

CeSID tim

 

www.cesid.rs

facebook.com/cesidbeograd/

twitter.com/CeSIDBeograd