Zaštita izbornog prava nakon izbora

Vi kao birači imate pravo na podnošenje prigovora i zahteva za poništavanje glasanja zbog nepravilnosti u izbornom procesu.

OSNOVI ZA PODNOŠENJE PRIGOVORA/ZAHTEVA 
Osnovi za podnošenje prigovora mogu se grupisati u tri kategorije:

  1. Nepravilnosti u vezi sa glasanjem, na biračkom mestuukoliko ste sprečeni da glasate, ako vam je ugrožena sloboda ili tajnost glasanja, isključivo na biračkom mestu na kome inače glasate.
  2. Zloupotreba javnih resursa i neregularnosti u finansiranju kampanješto podrazumeva: zloupotrebu javnih resursa, javnih događaja ili zvaničnih sastanaka funkcionera u svrhu promocije političkih partija i/ili izbornih programa; korišćenje resursa javnih preduzeća, odnosno prostorija, vozila ili opreme javnih preduzeća na nezakonit način, u cilju promocije političkih partija i/ili izbornih programa; učešće u izbornoj kampanji ili promocija političkih partija i/ili izbornih programa tokom radnog vremena funkcionera; vršenje pritiska na zaposlene u javnim preduzećima da glasaju na određeni način; nepodnošenje finansijskih izveštaja o troškovima kampanje u predviđenim rokovima.
  3. Krivična dela, odnosno povreda prava glasanja; davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem; zloupotreba prava glasanja; sastavljanje netačnih biračkih spiskova; sprečavanje održavanja glasanja; povreda tajnosti glasanja; falsifikovanje rezultata glasanja i uništavanje dokumenata o glasanju.

 

NADLEŽNE INSTITUCIJE I ROKOVI

U slučaju nepravilnosti u vezi sa glasanjemna raspolaganju vam je podnošenje zahteva za poništavanje glasanja. Potrebno je da zahtev za poništavanje glasanja predate lokalnoj izbornoj komisiji, koja uobičajeno zaseda u zgradi opštine ili grada. Najbolji način da budete sigurni da imate ispravnu adresu je da pozovete kontakt centar Vaše opštine/grada i da zatražite precizne informacije. Ovaj zahtev predaje se na pisarnicu ili se šalje poštom, u roku od 72 sata od zatvaranja biračkih mesta. Zahtev ne možete podneti u ime drugog lica ili za neko drugo biračko mesto, već samo ukoliko su lično vama ugroženi tajnost i sloboda glasanja ili ukoliko ste neosnovano sprečeni da glasate. Lokalna izbora komisija doneće odluku u roku od 72h od prijema zahteva. Ukoliko komisija usvoji zahtev, glasanje će biti poništeno. Ukoliko ga odbije ili odbaci, odnosno ukoliko smatrate da je postupila protivno zakonu, u roku od 72h od objavljivanja ove odluke možete uložiti prigovor Republičkoj izbornoj komisiji. Prigovor šaljete na adresu Republičke izborne komisije (Kralja Milana 14, 11000 Beograd). Od momenta kada Republička izborna komisija primi vaš prigovor, u naredna 72 sata joj lokalna izborna komisija mora dostaviti sve spise, a zatim se odluka donosi u naredna 72 sata – što znači da može proći najduže 144 sati (6 dana) do donošenja rešenja. RIK može potvrditi odluku lokalne izborne komisije, ili je odbiti/odbaciti. Poslednja instanca kojoj se možete obratiti, ukoliko niste zadovoljni ni odlukom RIK, je Upravni sud. Ovom organu ulaže se žalba, u roku od 72h od trenutka kada je na sajtu RIK objavljena odluka. Upravni sud odlučiće najkasnije u roku od 96 sati i obavestiće vas o ishodu.

Prigovori zbog zloupotrebe javnih resursa i neregularnosti u finansiranju kampanje podnose se Agenciji za sprečavanje korupcije (Carice Milice 1, 11000 Beograd), odmah nakon što su uočene. Agencija mora da donese odluku u roku od 5 dana od dana prijema prigovora i da je objavi na svom sajtu. Protiv rešenja Agencije moguće je izjaviti žalbu Upravnom sudu.

Konačno, prijave zbog krivičnih dela podnose se policiji ili tužilaštvu, odmah nakon što su uočene. Za ovu vrstu prijave, ne morate da koristite neki unapred propisan obrazac. Brzinu postupka nije moguće predvideti.

Specifičnosti lokalnih u odnosu na republičke izbore

U slučaju lokalnih izbora zaštita izbornih prava ostaje dvostepena: zahtev za poništavanje glasanja se podnosi (lokalnoj) izbornoj komisiji u roku od 72 sata od nezakonite radnje ili odluke, a žalba će biti podneta višem sudu. Odredba da se žalbe podnose višem, a ne Upravnom sudu, stupila je na snagu u februaru 2023. godine.

Ukoliko niste sigurni kome treba da pošaljete prigovor ili prijavu, kontaktirajte nas i pitajte za savet!

Možete nam pisati mejlom na cesid@cesid.rs ili putem društvenih mreža:
Twitter: https://twitter.com/CeSIDBeograd ili
Facebook: 
https://www.facebook.com/Cesidbeograd

Izbori 2023 - baner_baner 1[168561]Izbori 2023 - baner_baner 3[168563]