CeSID i TANJUG broje glasove pred očima javnosti

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i agencija TANJUG organizuju izborni dan u čijem će fokusu biti praćenje i izveštavanje o izbornom procesu i rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora na osnovu CeSID-ove obrade reprezentativnog uzorka.

CeSID-ove procene biće prezentovane u Tanjug press centru tokom izborne noći. 

Rezultati će biti saopštavani na osnovu reprezentativnog uzorka i to će biti procena rezultata izbora, a za razliku od prethodnih izbornih procesa, ovoga puta će čitava javnost imati uvid u proces pristizanja i obrade podataka i dinamiku promene izbornih rezultata.

Rezultati će biti saopštavani u Press centru Tanjuga, a tokom večeri biće ažurirani na svakih 30 sekundi.

U skladu sa dosadašnjom praksom, CeSID će praviti dva preseka rezultata. Prvi će biti preliminarna procena izbornih rezultata, a drugi – finalna procena. Rezultati koji će biti prezentovani u izbornoj noći ne uključuju podatke sa teritorije Kosova i Metohije. To je i jedan od razloga zbog kojih će se CeSID susdržati od objavljivanja preliminarne i finalne procene o rezultatima izbora ukoliko razlika između dvojice kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora bude minimalna.

Podsećamo da se naša projekcija rezultata 6. maja, koju smo objavili samo nekoliko sati po zatvaranju biračkih mesta, razlikovala za najviše jedan mandat  odnosu na zvanične rezultate RIK-a objavljene četiri dana nakon glasanja.