Onlajn baza podataka poslanika i rezultata izbora 2012

Sveobuhvatna, interaktivna, onlajn baza podataka s rezultatima prošlogodišnjih izbora i direktorijuma narodnih predstavnika, koja je danas predstavljena u Beogradu, pruža informacije o svim aspektima izbora, raspodeli mandata u parlamentu kao i zastupljenosti regiona.

Prema rečima direktora Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) u Srbiji Toma Kelija, formiranjem ove onlajn baze podataka javnosti je omogućeno da lako i brzo dobiju informacije o svim aspektima izbora 2012.

Kako je objasnio cilj interaktivne baze sa relevantnim i pouzdanim informacijama o izborima i izabranim narodnim predstavnicima u Narodnoj skupštini, Skupštini AP Vojvodina i skupštinama 23 grada, jeste da se u javnosti ohrabri razgovor o izbornom i političkom sistemu u Srbiji.

Kako je poručeno, osim podrške otvorenom dijalogu o reformi izbornog zakonodavstva u Srbiji, ideja je da se poveća tranansparentnost i odgovornost narodnih predstavnika na svim nivoima vlasti, ali i podizanje svesti gradjana o njihovim predstavnicima.

Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Djordje Vuković objasnio je da se onlajn baza, koja se nalazi na internet-adresi www.izbornareforma.rs/izbori-2012, može koristiti da se, na primer, vidi raspodela mandata u Skupštini Srbije shodno regionu iz kojeg dolaze poslanici.

– Vidi se da u Srbiji postoje manje važni i više važni regioni, pošto postoji nesklad broja glasača i predstavnika u parlamentu. Neki regioni su četiri do pet puta zastupljeniji u Skupštini Srbije od drugih, što je znak da treba nešto menjati u izbornom sistemu – kazao je Vuković.

Projekat onlajn baza podataka „Moji izbori – moj čovek“, čiji su podaci poslednji put ažurirani 18. marta ove godine, zajednički su sproveli CESID i NDI.